ثبت شکایت کارگری

 

شکایات کارگری به چند دسته زیر تقسیم می¬شوند:

1. شکایت از کارفرما بابت حقوق و دستمزد معوقه
2. شکایت از کارفرما بابت حق بیمه
3. شکایت از کارفرما بابت عدم انعقاد قرارداد

کارگری که قصد شکایت از کارفرما را داشته باشد طبق مصوبات باید به ترتیب زیر عمل کند.

برای احراز هویت کارگر باید به صورت حضوری به مرکز کاریابی کارکیش مراجعه نموده و با ارائه شناسنامه ، کارت ملی و سیم کارت به نام خود نسبت به احراز هویت اقدام نماید. پس از احراز هویت یک رمز عبور به تلفن همراه کارگر پیامک می‌شود. کارگر پس از دریافت پیامک، باید برای ثبت شکایت خود به مرکز کارکیش مراجعه کند.

پس ثبت شکایت کارگر، زمانی برای تشکیل جلسه رسیدگی تعیین می‌شود. مجموعه کارکیش، کارگر را از زمان و محل جلسه مطلع می¬سازد. زمان رسیدگی به شکایت کارگر از طریق ابلاغ فیزیکی و کاغذی به کارفرما نیز اعلام می‌گردد که در این ابلاغیه فقط یک کد درج شده است و اطلاعات تکمیلی از روی برگه ابلاغ قابل دریافت نیست.

کارفرما نیز باید به مرکز کارکیش مراجعه و با ارائه اسناد و مدارک هویتی احراز هویت شود.

اگر کارفرما شخصیت حقوقی داشته باشد برای شکایت اداره کار باید به عنوان شخص حقوقی احراز هویت شود. مدیرعامل یا مسئول مجموعه با ارائه اسناد شرکت که در آن شناسه ملی و نیز مدیرعامل یا مسئول مشخص است باید به عنوان کارفرما احراز هویت شود.

پس از سیر تشریفات قانونی مانند ثبت شکایت، تعیین وقت، جلسه رسیدگی تشکیل و در نهایت هیات تشخیص و هیات حل اختلاف رای صادر می‌نمایند. رای صادره در مرحله اول قابل اعتراض و در مرحله دوم قطعی خواهد بود. پس از قطعی شدن رای صادره از هیات تشخیص و یا هیات حل اختلاف باید رای صادره به مرحله اجرا درآید.